LA PLATAFORMA ELABORA UNA PROPOSTA PER DONAR UNA CONTINUITAT NATURAL I ALTERNATIVA AL PASSEIG MARÍTIM

Tot i que actualment estem habituats a mirar-nos les platges com a simples acumulacions de sorra sense cap tipus de vegetació, el cert és que, fins no fa gaire temps, les coses eren força diferents. De fet, les platges, si no ho impedim, poden acollir poblaments vegetals de densitat mitjana, i on hi tenen el seu hàbitat algunes espècies vegetals exclusives d’aquests ambients, les anomenades plantes psammòfiles.

Malauradament, avui dia bona part de les platges de casa nostra pateixen un avançat procés de deteriorament, fruit de la ocupació i els usos que en fem. Això ha donat lloc a una gran rarefacció d’aquests espais, i una regressió de totes les espècies associades a aquests sorrals costaners.

Per tal de millorar una mica aquesta situació, des de la plataforma hem elaborat un projecte de restauració de la vegetació psammòfila. La nostra proposta consisteix en la regeneració d’un tram de la platja de Pineda, (entre el club nàutic i el límit amb el terme municipal de Santa Susanna) amb algunes d’aquestes espècies.

Aquest projecte contemplaria reintroduir una vintena d’espècies; no obstant això, en una primera fase i per avaluar la supervivència dels individus, la restauració es faria sobre unes poques espècies, tals com el jull de plata (Elymus farctus), el violer marí (Matthiola sinuata), el panical marí (Eryngium maritimum) o l’equinòfora (Echinophora spinosa), entre algunes altres. Seria en actuacions posteriors quan es podria anar reintroduint les demés espècies.

Totes aquestes espècies, les quals s’expliciten a la taula de més avall, han estat citades en el passat de la platja de Pineda (o de les platges properes, com són les de Calella o Malgrat), i fins i tot algunes encara s’hi fan a la mateixa zona on es vol actuar (a la taula, marcades en blau), si bé amb uns efectius poblacionals molt reduïts.

La zona regenerada quedaria protegida i envoltada per estaques i cordes (com s’ha fet en altres platges del Maresme, com les de Malgrat, Vilassar i Sant Pol) que impediria el pas de les persones, la maquinaria de neteja de platges i els automòbils.

En la nostra opinió, aquest nou tram de passeig no hauria de tenir ni ciment ni gespa, ja que l’objectiu és fer una actuació el més natural possible. A més, tot el mobiliari urbà que s’hi instal·li (bancs, papereres, etc.) hauria d’estar fabricat amb materials ecològics.

Aquesta actuació seria perfectament compatible amb les activitats de la població i el turisme, com són el bany i el passeig de les persones, i tindria un cost molt baix.

D’aquesta manera, Pineda podria gaudir d’un passeig marítim natural i alternatiu al que existeix en l’actualitat, que pràcticament no requeriria manteniment i on la vegetació s’aniria mantenint i reproduint per ella mateixa, sense cap necessitat de rec (per tant, sense despesa d’aigua) ni d’adob ni de feines de jardineria.

Seria un espai per passejar i gaudir, i que donaria a Pineda un toc de distinció i diferenciació respecte els pobles veïns.

 

La nostra idea ja ha estat presentada a l’alcalde, el qual ha dit que cal estudiar-la.

Vegetació dunar

Escribe un comentario

Puede usar HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>