CARTA OBERTA A L’ALCALDE DE PINEDA, A PROPÒSIT DE LA FINALITZACIÓ DE LES OBRES DE LA DEPURADORA

(14/11/11)

Benvolgut,

T’escrivim aquest correu per comentar-te la conveniència de convocar la comissió de seguiment (si a aquestes alçades es pot dir així) de la depuradora. Fa un mes que varem demanar la corresponent convocatòria a en Guillem Peñuelas (ACA) i ens va comentar que us havia passat la proposta a vosaltres, com Ajuntament, i que els deixéssim un cert temps per preparar-la. Fa uns dies es varen poder escoltar unes declaracions teves on proposaves fer un front d’alcaldes per acabar les obres de la depuradora. La veritat és que varem quedar força estupefactes.

 

Abans que es comencessin les obres de la depuradora a la pedrera, el maig de 2008, justament es va crear la comissió de seguiment, per ser punt de trobada entre representants polítics, sectors implicats/entitats i Agència Catalana de l’Aigua (ACA), per tal de seguir les obres de la depuradora i evitar les controvèrsies i malentesos que s’havien viscut a l’etapa anterior. El compromís de llavors (tant de l’Ajuntament de Pineda com de l’ACA) va ser que aquesta comissió es trobés, formalment, cada dos o tres mesos per fer aquest seguiment. Excepte en les dues primeres reunions, que es va mantenir la periodicitat acordada, a les reunions posteriors no s’ha fet una altra cosa que perllongar els terminis de convocatòria. Ara ja fa un any que es va realitzar la darrera reunió i oficialment no hem sabut res més, a part dels cops que hem preguntat al tècnic que fa d’enllaç amb l’Ajuntament o que hem rebut notícies per part de tercers, de quarts o de cinquens.

 

En tot aquest temps, ni l’ACA ni l’Ajuntament de Pineda han fet bandera d’aquesta comissió. Es va crear gairebé per circumstàncies i de manera forçada. Estem segurs que si no hagués estat perquè cada vegada s’ha portat la denúncia d’aquests incompliments als mitjans d’informació, només se n’haurien convocat les dues primeres trobades, i gràcies!! Per tant, que ara, després d’un any en que l’ACA anunciés, justament a la darrera reunió de la comissió, que les obres sofririen força retallades, es reclami aquest front d’alcaldes, no ens sembla massa conseqüent. És com si s’adrecés una carta d’invitació a uns convidats per assistir a una festa que ja s’ha acabat.

 

El lloc «natural» per plantejar aquest tipus de demandes seria precisament dins d’una comissió de seguiment en la que els qui més haurien de creure no han cregut. Perquè era allà on s’havien de trobar l’ACA, els representants polítics i les entitats; no ara, amb aquest suposat «front d’alcaldes».

 

En comptes de fer aquesta proposta (no diem que no fos benintencionada), l’alcalde, encara que no assistís l’ACA, hauria d’haver convocat una reunió d’aquesta comissió on fossin presents tots els alcaldes (o representants dels respectius ajuntaments) així com els representants dels sectors implicats. I allà sí, fer força, tots plegats, perquè les obres s’acabessin o si més no amb un calendari i amb uns mínims compromisos a la mà. Ja no parlem només de temes com la integració ambiental, el terciari o l’aula didàctica. Estem parlant de qüestions més elementals com l’entrada en funcionament d’una infraestructura i de garantir que s’acompleixin uns estàndards mínims en la seva gestió. Estem parlant, fins i tot, d’afectacions individuals que, malgrat semblar molt personals, tampoc es poden desatendre. En aquest sentit, la situació d’una explotació agrícola com la de l’Ernest Pujadas és una mostra de manual: ocupacions temporals que han sobrepassat dates i superfícies sense que es contempli cap mena de compensació; inundació i pèrdua de collites per avaria en les instal·lacions sense que ningú es faci responsable,… Podríem parlar, també, de l’incompliment de compromisos com el de perllongar en uns metres el mur de canalització de la rasa de Valldemaniu per evitar que els camps s’inundin durant les seves crescudes, etc. L’Ernest Pujades va posar hores per aconseguir que diversos terrenys del sector de la vall de la riera tinguessin les menors afectacions un cop acabades les obres dels col·lectors i, ara, sembla que ningú no es recordi d’ell quan cal atendre unes reclamacions que semblen raonablement justes.

 

En altre ordre de coses, és poc comprensible que, des dels municipis beneficiaris de la planta, s’hagin fet diversos viatges per conèixer una depuradora presa com a «model», en aquest cas, la situada a Biàrritz, al País Basc francès, i que en canvi, durant tres anys, no s’hagi convocat un sol acte informatiu, obert a la ciutadania, per explicar com anava l’execució de les obres. És poc justificable que, en més de tres anys, la comissió de seguiment no hagi realitzat una sola visita a les obres, perquè li expliquin les seves característiques i execució. A la darrera reunió ja es va demanar aquesta visita.

 

Amb la comissió de seguiment de la depuradora ha donat la impressió que aquí només es creen coses per oferir notícies a la premsa i per transmetre la idea aparent que els problemes ja es resolen. Però després ningú s’encarrega de fer un seguiment i de treure profit d’una eina amb objectius gairebé idèntics als que, ara, l’alcalde, busca amb aquest pretès front. Això és el que ha passat amb la comissió de seguiment i ens sembla que amb d’altres propostes que acabaren en un carreró sense sortida, i en les que ara no hi entrarem.

 

Molt diríem que possibles justificacions com dir que «estem en crisi», aquí no hi tenen cabuda. Creure en una fórmula de participació i de presa de decisions com la que es va concebre en el seu moment, per la construcció de la depuradora, no depèn ni de crisis econòmiques ni de disponibilitats pressupostàries. És bastant més fàcil que això.

 

Atentament,

Plataforma «Salvem la Vall de la Riera de Pineda»

 

Pineda de Mar, 14 de novembre de 2011