COMUNICAT DE LA PLATAFORMA DAVANT L’ANUNCI DEL TRASPÀS DE LA TITULARITAT DE LA N-II A LA GENERALITAT I DE LA CONSTRUCCIÓ D’UNA NOVA CARRETERA ALTERNATIVA

(27/04/08)

 

Pineda de Mar: un futur territorial i ambiental incert

 

1.- La plataforma entén que la construcció d’una nova carretera, per tal de no tocar l’actual règim injust d’explotació de l’autopista, és una mesura desencertada que malbarata el consum de territori; més encara en una comarca amb serioses limitacions d’espai i amb uns nivells de saturació física preocupants. Lluny de solucionar problemes tendeix a perpetuar-los.

 

2.- Desvincular la mobilitat de les polítiques urbanístiques i d’ordenació de territori és un greu error. No es poden posar sobre la taula la construcció de noves carreteres i, a la vegada, promoure creixements urbanístics intensos i difusos tal i com estan duent a terme diversos municipis de la comarca. N’és un exemple Pineda amb el Pla Parcial 1 (PP1). Això sense perdre de vista l’important paper que ha de jugar el transport públic.

 

3.- La construcció d’una nova carretera tindrà unes conseqüències territorials, ambientals i paisatgístiques especialment nefastes per Pineda de Mar. El nostre municipi és l’únic de tot el Maresme on la carretera, a més de construir-se, se separa de l’autopista i travessa, en diagonal, el paratge de la Vall de la Riera de Pineda fins empalmar amb l’actual N-II, sota el turó de Gràcia. Això suposarà una greu alteració per a la vall, des del punt de vista ambiental, patrimonial, agrari i paisatgístic. Per altra banda deixa seriosament tocada la possibilitat que la vall de la riera sigui un dels principals connectors biològics i paisatgístics entre el Montnegre i el litoral.

 

4.- La construcció d’una nova carretera com la descrita obre les portes a que el municipi de Pineda s’apropi, perillosament, als nivells de saturació territorial i urbanística propis d’algunes poblacions del Baix Maresme.

 

5.- Contràriament al que ha insinuat l’alcalde de Pineda, denunciem que la supressió de la N-II al seu traçat actual no pot justificar, de cap manera, la ubicació de nous equipaments per sobre la carretera, ja que representaria la primera passa per iniciar la urbanització de la vall. Això quan està en cartera la construcció de 1.500 habitatges al PP1 a part d’altres actuacions urbanístiques menors com el PP3, el PP7 i diverses unitats d’actuació. D’acord amb el que s’acaba de dir ens preguntem: quins efectes pot tenir sobre la mobilitat futura tot aquest conjunt d’operacions?

 

6.- Demanem, per enèssima vegada, que l’ajuntament procedeixi a la declaració de la integritat de la vall de la riera com a SÒL NO URBANITZABLE i que iniciï el procediment perquè sigui incorporada al sistema d’espais protegits del Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner.

 

7.- Cal recordar que l’Agenda 21 aprovada per l’ajuntament (CIU+PSC+ERC), l’abril de 2005, recull com a prioritària la total desclassificació urbanística de la vall. Per tant, demanem que s’actui, políticament, d’acord amb la seva aprovació i que s’executi la desclassificació sense més tardança.

 

8.- Cal recordar que l’ajuntament de Pineda va signar, fa 6 anys, la Carta d’Aalborg per la qual es compromet a implementar, de manera progressiva, polítiques de sostenibilitat. Edificar tota la façana marítima amb prop de 2.000 habitatges, deixar les portes obertes perquè s’urbanitzi el rerapaís i donar el vist-i-plau a una nova carretera d’aquestes característiques no tenen res a veure amb la sostenibilitat.

 

 

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.