PROJECTE ALOC

El Projecte Aloc és un projecte d’estudi dels alocs de les rieres del Maresme que té dos vessants. Un és el científic i per a això es compta amb l’assessorament de les universitats i de la secció de ciències del Museu de Mataró i el CATAM, i l’altre és el ciutadà: a cada poble que s’ha sumat al projecte aloc hi ha un grup ciutadà disposat a patejar-se les rieres del seu terme i anar anotant la situació dels alocs i el seu estat a les fitxes corresponents.

 

Objectiu del projecte: saber com estan els alocs de les rieres del maresme i reivindicar la protecció d’aquestes comunitats vegetals i de tota la riera en general. És a dir que el projecte també aquí té el doble vessant: de conèixer l’estat actual dels alocs i les rieres, i de reivindicar que no es facin malbé o que es regenerin. La idea també és treballar pel canvi de consideració de les rieres de cara a la gent i a l’administració, que es vegin com als rius de flux discontinu propis de la comarca i no com a llocs on llençar escombraries i fer-hi passar canonades de l’ACA. Les rieres són autèntics corredors verds i, fins i tot quan entren als pobles, podrien conservar aquesta funció i ser autèntiques zones verdes naturals.

 

En la campanya d’aquest any s’han mostrejat 28 quilòmetres de rieres del Maresme, amb fitxes de només vint-i-cinc metres, molt detallades. Tot això es va passant als ordinadors de la universitat i s’acabaran tenint uns mapes completíssims de la distribució dels alocs. S’han trobat alocs entre un 3 i un 20 per cent de fitxes segons les rieres. La riera amb més alocs és la d’Argentona, amb un 70 per cent, però la majoria són plantats. La riera amb més alocs naturals és la de Pineda, amb un 30 per cent de fitxes amb la presència d’algun aloc. Això ens informa que la riera de Pineda és una de les més ben conservades de tota la comarca.

 

La Plataforma Salvem la Vall de la Riera de Pineda es va integrar des del primer moment al Projecte Aloc i és el grup que porta el projecte aloc a Pineda. Hem tancat la campanya d’aquest any i la primavera que ve continuarem amb el projecte i segurament farem un acte públic de presentació dels resultats de la riera de Pineda.

 

Els mitjans de comunicació es comencen a fer ressò del projecte Aloc. Els de «El medi ambient» de TV3 s’han interessat pel projecte i s’emetrà un programa la primavera de l’any vinent, quan els alocs estiguin ben ufanosos. I la revista National Geographic li ha dedicat una plana a l’últim número.

 

Podeu trobar mes informació consultant la seva pàgina web:

alocslogo

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.