RESTAURACIÓ DE PATRIMONI

La nostra entitat es va constituir l’estiu de l’any 2001 amb l’objectiu fonamental de preservar l’espai conegut amb el nom de la Vall de la Riera de Pineda, que ocupa bona part de la meitat nord del municipi de Pineda de Mar i directament limita amb el Parc Natural del Montnegre i el Corredor (t.m. de Tordera, veïnat de Sant Pere de Riu). Això per tal de preservar l’àrea d’una possible urbanització i per potenciar els seus valors naturals, històrics, culturals, agrícoles, socials, paisatgístics i patrimonials, en general.

Entre les nombroses activitats realitzades per la plataforma s’ha d’esmentar la restauració del molí fariner de Can Marquès (anys 2002-2004) , situat al costat de la pista forestal que va des de Pineda fins a Hortsavinyà, a la finca forestal del mateix nom (veïnat de Sant Pere de Riu i terme municipal de Tordera) i la més recent i que us volíem fer conèixer, la reconstrucció de la Font del Ferro i la recuperació i dignificació del seu entorn, que ha posat de nou al descobert una arcada de l´antic aqüeducte d´origen romà.

Tots aquests elements estan relacionats amb el tema de l’aigua, del seu cicle i dels aprofitaments que, històricament, ha fet la societat rural local (fonts, molineria, canals de regadiu,…). El patrimoni natural que envolta aquests elements es troba en unes condicions de preservació força bones, està situat en un indret estratègic (accés al parc i cruïlla de camins que permet anar cap a d’altres punts d’interès), i els elements se situen al llarg d’una de les rieres més ben preservades de la comarca del Maresme ja que des del seu naixement fins a la desembocadura la intensitat de la urbanització de les seves ribes encara és relativament baixa (sobretot al curs mig i alt).

Podeu veure les actuacions realitzades clickant a a aquests enllaços:

  • Font del Ferro
  • Forn de calç de Can Marquès
  • Molí de Can Marquès
  • Arca de l’aqüeducte romà a la font del Ferro