FONT DEL FERRO

Entre les nombroses activitats realitzades per la plataforma s’ha d’esmentar la reconstrucció i de la Font del Ferro i la recuperació i dignificació del seu entorn, que ha posat de nou al descobert una arcada de l´antic aqüeducte d´origen romà.

Es troba situada al costat de la pista forestal que va des de Pineda fins a Hortsavinyà, a la finca forestal de Can Marqués(veïnat de Sant Pere de Riu i terme municipal de Tordera).
Per a efectuar aquestes actuacions hem comptat amb les subvenció de l’Àrea d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, l´ajut econòmic de La Caixa i tenim el vist- i-plau dels propietaris de la finca. Cal destacar que tots els treballs s´han dut a terme per la tasca voluntària de membres de la Plataforma i d´altres col·laboradors.

Al començament del anys noranta, arran de la construcció de l´autopista Barcelona- Palafolls, l´antiga font va quedar ensorrada i la sortida d´aigua desplaçada uns metres i acabada en un pericó. A més a més es va construir una ampla canalització de ciment per a les aigües pluvials. El resultat va ser la degradació de l´entorn i l´oblit de l´indret.

Els treballs efectuats han premés bastir una nova font i instal·lar un pont de fusta per tal d´evitar la degradació de l´arcada romana de l´aqüeducte. S´ha condicionat també el corriol des de la Font cap a can Bauveta i s´ha tancat l´accés als cotxes . D´altra banda hem excavat una petita bassa per a amfibis (a on ja s´hi troben cap-grossos) aprofitant l´aigua que vessa de la font i que posteriorment passa per sota de l´arcada. En tot moment s´ha seguit les indicacions d´un dels membre de la Plataforma, col·laborador del projecte SAC (Segiment d´Amfibis de Catalunya). S´han plantat una quinzena d´arbres de ribera de mida gran (3 metres d´alçada) i s´ha desbrossat tot l´entorn de romegueres amb la intenció de fer una segona plantada l´any vinent. Els treballs van començar el 26 de desembre i van acabar 26 d´abril. La seva evolució s´ha pogut seguir, de forma novedosa, a través del nostre canal a Youtube i la nostra pàgina a Flickr.
Una altra aspecte interessant del nostre projecte és la col·laboració amb els gestors del Parc Natural del Montnegre, a on s´ubica la font. Estem en una fase avançada de negociacions per tal de cedir l´ús del molí alguns diumenges perquè personal del Parc l´utilitzi com a punt de trobada i partida per efectuar petites rutes guiades. També estem tractant de que es facin càrrec del neteja forestal periòdica de l´entorn i de col·laborar en la senyalització i condicionament d´un sender que, passant per la font, travessa tota la Vall, proporcionant una fantàstica perspectiva de la riera i de l´aqüeducte romà de Can Cua.

 

Entorn de la font del Ferro abans de la intervenció a l’any 2008

 

La font torna a rajar